Reaktif Güç Kontrol Rölesi Nedir ; Kompanzasyonun vazgeçilmez elemanlarından olan Reaktif güç kontrol rölesi, ayarlanmış olan güç katsayısına ulaşmak için kompanzasyon sistemindeki KONDANSATÖR'leri devreye alan ve devre dışı bırakan elektronik cihaza denir. Reaktif güç kontrol rölesi, kıyaslama ünitesi, gösterge ve çıkış röle devre katlarından oluşur. Sistem üzerindeki gerilim ve akım arasındaki faz farkını hesaplayarak, çıkış röle grubunda bulunan kondansatörleri kumanda eder. Yani sistem ihtiyacına göre devreye alır ve devreden çıkarır. Reaktif güç kontrol röleleri tek faz akım bilgisi ve 3 faz akım bilgisi üzerine çalışan iki türden oluşmaktadır.



Bu Yayınlar da ilginizi Çekebilir ; Kompanzasyon Nedir ? Kompanzasyon Nasıl Yapılır ?
                                                            Kompanzasyon Panosu Bağlantı Şeması

Reaktif Güç Kontrol Rölesi Nasıl Çalışır ; Transformatörler, elektrik motorları, balast gibi endüktif yükler, mıknatıslanma etkilerinden dolayı şebekeye reaktif güç yüklemesinde bulunurlar. Bu yükü en aza indirmek ya da yok etmek için kompanze edilmeleri gerekmektedir. Reaktif güç kontrol röleleri, bu kompanze işlemi için kullanılan kondansatör gruplarının bataryalarını devreye almak ya da çıkarmak sureti ile güç kat sayısı değerini, kullanıcı tarafından ayarlanan güç kat sayısı değerine eşitlemeye çalışırlar. 

Reaktif Güç Kontrol Rölesi Nasıl Ayarlanır ; 

  • % Ayarı ; Bu potansiyometre ( Ayarlanabilir direnç ) %30 ayar noktasına getirilir. Belirli bir çalışma sonrasında aktif ve reaktif sayaç değerleri gözlenerek oranlaması yapılır. Reaktif enerjinin, aktif enerjiye oranı 0.33 oranından daha az olmalıdır. Bu kurala bağlı olarak reaktif güç kontrol rölesinin % ayarı, %30 , %20 , %10 kademelerinde tutulabilir.
  • C/k ayarı ; Bu tuş kullanıldığında o andaki C/K ayarı ekranda görüntülenir. Cihaz üzerindeki aşağı-yukarı tuşları kullanılarak 0.00 - 2.00 değerleri arasında 0.05 hassasiyet ile ayar yapılır. Bu tuş yolu ile kullanılan kondansatör gruplarının akım trafosu dönüştürme oranı ile dengeli hale gelmesi sağlanmış olur.
  • C/k ayarının hesaplanması ; C harfi, ilk kademedeki kondansatör  gücünü ve k harfi de akım trafosunun dönüştürme oranını temsil etmektedir. 
Örnek Soru : Birinci kademedeki kondansatör gücü 7kvar olan bir tesiste, akım trafosu dönüştürme oranı 800/8 olduğuna göre C/k oranı nedir ?
         Çözüm : C/k = 7 / (800/8) = 0.07 olarak hesaplanır. 
Not :  Reaktif rölemizin k1 gibi bir çarpanı mevcut ise yukarıdaki işlem yolu ile bulduğumuz sonuç bu k1 çarpanı ile çarpılır ve aşağı- yukarı tuşları ile bulunan değere ayarlanır.
C/k ayarı nasil yapilir reaktif güç kontrol rölesi
CK AYARI İÇİN SEÇİM TABLOSU
Reaktif Güç Kontrol Rölesinin Bağlantı İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ;

  • Akım trafosu ana şalter çıkışına ya da ana giriş sigortalarından birinin bacağına bağlanmalıdır.
  • Akım trafosu kompanzasyon panosundan önce bağlanmalıdır.
  • Akım trafosu daima kondansatörlerden önce işletmenin ilk girişine bağlanmalıdır.
  • Akım trafosundan çıkan iletkenler, mümkün olan en kısa yol tercih edilerek ve panonun demir aksamlarına ve diğer kablolara dolandırılmadan rölenin 1 ve 2 numaralı uçlarına bağlanmalıdır.
  • Akım Trafosunun bağlı olduğu fazı R fazı olarak varsayarsak, Reaktif güç kontrol rölemizin 4 ve 5 numaralı girişlerine kalan diğer iki fazı bağlamalıyız.
Reaktif Güç Kontrol Rölesi Bağlantı Şeması ; 
reaktif guc kontrol rölesi nasil baglanir
REAKTIF GUC KONTROL ROLESI BAGLANTI SEMASI


                                               
ÖNERİLER ; 

  • Bütün malzemeler için mevcut ise katalog ve cd lerini inceleyiniz.
  • Akım trafosunu kompanzasyon panosundan sonra bağlamadığınıza emin olun. Böylesi bir durumda röle çalışmayacaktır.
  • Akım trafosunun bağlı olduğu faz haricinde kalan diğer iki fazı mutlaka rölenin 4 ve 5 no'lu klemenslerine bağlayınız.
  • İş güvenliği kurallarını asla ihmal etmeyiniz.


reaktif güç kontrol rölesi bağlantisi kompanzasyon

ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Reaktif Güç Kontrol Rölesi | Bağlantı Şeması ve Herşey "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.