Start Stop devresi kumanda devreleri tasarımında ve eğitiminde öğrenilen ilk ve en temel devredir. Start Stop devresinde sigorta açık ve enerji varken start butonuna basıldığında M kontaktörü enerjilenir ve güç devresinde bağlı olan motor dönmeye başlar. Start butonun altında gözüken M kontaktörüne ait normalde açık kontak enerjilenmeden dolayı kendini kapattığı için start butonu bırakıldığında devreden enerji kesilmez ve motor dönmeye devam eder. Bu duruma kumanda devrelerinde elektriksel mühürleme denir. Stop butonuna basıldığında devrenin enerjisi kesilir ve enerji altında kapanan M kontaktörüne ait kontaklar eski konumlarına ( Açık duruma ) geri döner ve motor durur.
start stop mühürleme devresi
Start Stop Kumanda ve Güç Devresi ( Klasik Mühürleme Devresi )
Elektriksel Kilitleme ile Dönüş Yönü Değiştirme ;
Motorun istenilen yönde dönmesini ve aksi yönde dönmesini önlemek amacıyla kurulan temel kumanda devrelerinden biride elektriksel kilitleme ile dönüş yönü ayarıdır. 
elektriksel kilitleme, ileri geri yol verme
Elektriksel Kilitleme ile Dönüş Yönü Değiştirme Devresi

Örnek devrede görüleceği üzere ; İleri yönde döndürmek için ileri butonu ve geri yönde döndürmek için geri butonu kullanılmaktadır. Burada bilinmesi gereken, Motorun bir yönde dönerken, aksi yöne dönmesi elektriksel olarak engellenmiştir. Örneklersek ; İleri butonuna basıldığında İ kontaktörü enerjilenecek ve motor ileri yönde dönmeye başlayacaktır. Aynı zamanda G kontaktörünün önünde bulunan İ kontaktörüne ait normalde kapalı kontak da enerjinin etkisiyle konum değişip açılacağı için, Geri butonuna basılsada herhangi birşey olmayacaktır. Geri yönde çalıştırmak için Stop butonu ile devrenin enerjisi kesilerek, geri butonuna basılması gerekmektedir. Yukarıda anlatılanlar geriye çalışan motoru enerji kesmeden ileri döndürmek için de geçerlidir. 

ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Start Stop Kumanda Devresi | Klasik Mühürleme Devresi | Elektriksel Kilitleme Devresi "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.